lauantai 3. toukokuuta 2014

Orjuus ja naisen asema

Suhtautumista naisen asemaan on rinnastettu orjuuteen suhtautumisen kanssa. Kaikki eivät pidä rinnastusta oikeutettuna. Kuitenkin niin Paavali kuin Pietarikin puhuvat näistä asettaen ne kokolailla rinnakkain puhuen niistä samoissa kirjeissä (Ef. ja 1Piet)

Suorasanainen orjuuden vastustaminen alkuseurakunnan aikana olisi ollut haasteellista jo siksikin, että Vanha Testamentti antoi jopa ohjeita koskien orjien ostamista. Vaarana olisi  herkästi ollut siirtyminen pois painopisteestä, evankeliumin julistamisesta. Evankeliumille ei saanut asettaa estettä. (1. Piet. 3:1 ja Tiit.2:10). Varovaisuutta naisen aliarvioimisen vastustamisen suhteen rikottiin tuntuvasti Jeesuksen ja apostolien toimesta. 

Länsimaisessa yhteiskunnassamme Raamatun alkuperäiset periaatteet puheena olevista kysymyksistä on nykyään oivallettu sen verran hyvin, ettei varovaisuuden enää pitäisi olla tarpeellista.  Pienikin vihjaisu orjuuden puolesta veisi uskottavuutta evankeliumin julistukselta. Yhteiskunnassamme ei ole häpeällistä naisen puhua julkisesti eikä mikään laki kehota naista vaikenemaan. Myös naisen vähättely tai alempiarvostaminen olisi/on esteenä evankeliumille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti